Hae
Chandelierhome

KÄRKÄS SOMEKÄYTÖS NYKYPÄIVÄNÄ

Siinä mielessä ollaan tultu kehityksessä eteenpäin, että yllättävän monella on selkärankaa kirjoittaa myös omalla nimellään että profiilikuvallaan julkisesti. Positiivista on myös se, että ne hyvätkin asiat sanotaan ääneen ja minusta tuntuu että sellainen turhanpäiväinen kateus on vähentynyt huomattavasti meidän ympäriltä. Ehkä. Ainakin välillä. Nyt vaihtelun vuoksi unohdetaan sisustus ja mietitään vähän syvällisempiä.

 

Valitettavan usein olen törmännyt siihen että kuka tahansa laittaessaan internettiin julkisesti jotain, on velvollinen myös ottamaan ihan asiattomuudetkin ja lievät ilkeydet vastaan. Kritiikiksi moni kärkäs sitä herkästi sanoo, eli puolustaa kantaansa ja sitä että jokainen laittaessaan julkisesti vaikkapa kuvan kodistaan hyväksyy sen että kaikki ei tykkää ja eriäviä mielipiteitä löytyy. Onhan tämä totta, mielipiteensä kullakin, mutta antaako se oikeuden olla ilkeä? Arvostella jonkun jotain niin henkilökohtaista kun vaikkapa kotia, blogia tai muuta. Antaa se oikeastaan, koska Suomi on vapaa maa ( inhoan tuota lausetta ) mutta usein silloin kysyn näiltä ihmisiltä suoraan että tuliko hyvä mieli kun sai mielen pahoitettua? Olen  onnekas etten ole henkilökohtaisesti saanut mitään vihapostia mailiini, mutta ilkeitä kommentteja blogini suhteen muuten somessa. Palautetta on tullut blogin sisällön suhteen: yhdelle se oli laimeaa, tylsää ja sillä ei ollut kertakaikkiaan mitään annettavaa. Toinen oli sitä mieltä että sisustan muita varten kun en heti keksinyt Vittsjö hyllyni sisälle sopivia elementteja, vaan kriiseilin sitä blogin puolella ja halusin inspiraatiota muiden Vittsjö hyllyistä.

Olen itsekkin toisinaan, etenkin huonolla tuulella ollessani herkästi provosoituva niin kotona, vaikka kaupassakin mutta etenkin somessa. Koskaan en ole mennyt henkilökohtaisuuksiin tai ollut tarkoituksellisesti ilkeä. Mutta joihinkin taistoihin olen lähtenyt väittelemään saadakseni oikaistua vain jonkun tyhmän faktan itseni eduksi ja näistä väittelyistä saan aina hirveän morkkiksen jälkikäteen. Eli ei ehkä nyt uuden vuoden lupaus, mutta tavoitteena olisi panostaa omalta osaltaan hyvään somekäyttäytymiseen nykypäinänä johon haastan jokaisen joka joskus lipsuu hyvistä tavoista internetin maailmassa.

9 kommenttia

 1. Homevialaura kirjoitti:

  Tämä on todella tärkeä aihe, kiitos kun kirjoitit! Olen itsekin säästynyt pahimmalta kuralta, mutta huomannut valitettavasti kollegoja riepoteltavan joskus kovinkin sanoin. Omat harvat kokemukseni liittyvät siihen, että kaikki eivät ymmärrä näiden kahden eroa: on toista kunnioittavaa kriittistä ajattelua, ja on toista loukkaavaa pelkästään herjaamiseksi tarkoitettua arvostelua. Julkaisen aina blogissani eri mieltä olevien lukijoiden kommentit, kun ne on esitetty hyvien käytöstapojen saattelemina ja kunnioittavasti. Parhaimmillaan tällaisesta vuorovaikutuksesta syntyy hyvin hedelmällinen ja molemmille osapuolille uusia näkökulmia avaava keskustelu. Mutta jos anonyymina jätetyn kommentin tarkoitus on pelkästään herjata bloggaajaa ilman minkäänlaisia varsinaista sisältöä, en julkaise kommenttia. Kyse ei ole siitä, ettenkö itse kestäisi sanoja, vaan periaatteesta, että en halua blogini toimivan minkäänlaisena alustana nettikiusaamiselle. Kuten sanottu, toista kunnioittavaa kriittistä ajattelua some kyllä mielestäni kaipaa, eikä pelkää myötäilyä, mutta anonyymille ilkeilylle on oltava täysi nollatoleranssi.

 2. ChandelierHome kirjoitti:

  Ihan totta Laura, kiitoksia kun ottauduit asiaan. Ehdottomasti samaa mieltä, että jyrkkä ei kaikelle asiattomuuksille. Itseäni hämmentää myös ne negatiiviset kommentit vaikka toisen kodista mihin törmää liian usein facen sisustusryhmissä. Esimerkiksi kerran luin väittelyä siitä miten joku kehtaa rahojaan käyttää johonkin Kartellin valaisimeen kun Prismasta saa melkein samanlaisen 70eurolla. Sitten näitä perus heittoja liiallisesta vaaleudesta tai tusinatuotteista. Minusta kenenkään ei tarvitsisi puolustella kotinsa tyyliä koska makuja on monia. Eikä minusta tarvitsisi kenenkään oman bloginsa sisältöä muuttaa vaikka kohauttavaksi sen takia että se on jostakin tylsä. 🙂

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Erittäin hyvä aihe, Kiitos! Onhan se niinkin että aihe kuin aihe josta kirjoittaa, kirvoittaa mielipiteisiin ja niitä mahtuu maailmaan yhtä paljon kuin on ihmisiä. Miten asiat esittää ja tarjoilee lukijoilleen voi saada erilaisia reaktioita syntymään. Kiusaamista en hyväksy missään muodossa, mutta eriävät mielipiteet on oikeutettuja. Se mikä itseä ärsyttää on ettei Jotkut bloggarit kestä kuin oman näkökantansa, heti otetaan kiusaamiskortti tai kateuskortti esille. Jotenkin ärsyttää tämä ja olenkin lopettanut tästä syystä muutamien blogien lukemisen. Kun mielipiteiden esittäminen kielletään syyllistämällä ja vain kehuja halutaan kuulla kommenteissa, tuntuu että lukija laitettu kaulapantaan.. Kivaa kevään odotusta sinulle ❤️

 4. ChandelierHome kirjoitti:

  Kiitoksia keskusteluun osallistumisesta ❤ kyllä, tämäkin on totta että ärsyttävää on sellainen meininki että "täällä kyllä tiedetään" ja varsinkin jos kysyy jotain itse ensin. Toivottavasti minun postaukseni ei henkinyt nyt sitä että en kestäisi eriäviä mielipiteitä. Hyvää kevättä sinullekkin 🙂

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Hei, sinun postaukset eivät kuulu näihin edellä mainittuihin. On miellyttävää lukea kirjoituksiasi, en ole kokenut sinun blogiasi lukiessa että haluat kirjoittaa järkevää tekstiä tai absoluuttista oikeaa mielipidettä asioista. Noin yleensäkin pidän hlökohtaisesti tasapainoisesti asioihin suhtautumisesta. Kiitoksia vastauksestasi! ❤️

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Tämä taasen muutti sanoja..Mokoma tekstinsyöttö.. Tarkoitus ettet kirjoita kärkevästi.

 7. ChandelierHome kirjoitti:

  Heheh, ehdin hämmentyä jo hieman. Kiitoksia oikaisusta 🙂 Mutta joo, samoilla linjoilla olen kanssasi ja monesti hyvin mustavalkoinen ajattelutapa toisella keskustelijalla saa minut vain huonolle tuulelle.

 8. Giselda / Coffee Table Diary kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu ja tärkeä nosto! Ja toivottavasti tämän lukisi mahdollisimman moni, aihe on tärkeä kun foorumeja lipsua tavoista on niin tajuttoman monia. Kenenkään ei mieltänsä soisi pahoittavan harrastustensa ja intohimojensa jakamisen takia. Loistava haaste myöskin, ja muistutus siitä että ikävän kommentin kohdalla parempi on laskea kymmeneen ja jättää julkaisematta, kuten Laura hyvin vinkkasi.

 9. ChandelierHome kirjoitti:

  Kiitoksia Giselda 🙂 kiva kun vierailit blogini puolella ja jätit vielä kommentinkin, kiitoksia. Löydät aina ne oikeat sanat. Hyvää viikonjatkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *