Hae
Chandelierhome

Ilmastonmuutos | 7 x hyvää tekoa mualimalle

Ilmastokriisi. Ilmastonmuutos. En ole oikein osannut purkaa ajatuksiani sanoiksi täällä. Tuntuu todella vaikealta kirjoittaa aiheesta joka ei todellakaan ole ollut itselleni itsestäänselvyys ja rahaa on tullut tuhlattua turhaan shoppailuun enemmän kuin kehtaa myöntää. Autolla ajellaan päivittäin ja käytetään sitä työkaluna myös töissä ja kompostori on pelkkä etäinen ajatus sen vaikeuden vuoksi.

Sitä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä herätä tekemään se muutos ilmaston vuoksi, kuten moni onneksi onkin sen todennut ja ajattelin että nyt on aika kertoa mun konkreettiset teot. Olen huono pitämään lupauksia, joten luettelen sellaiset joita olen jo jonkin aikaa oikeasti tehnyt ( paitsi muovijätteen viemistä kaupunkiin kierrätykseen olen tehnyt vasta yhdesti ) ilmastonmuutoksen vuoksi ja myös hyvänä tekona itselleni ainakin osittain. Voihan täysien koneiden tyhjennyksen ottaa jumppana itselleen myös?

Kuten huomaa, en lupaa kuuta taivaalta vaan nämä on ihan  hyviä, pieniä tekoja yhdeltä ihmiseltä ja voi kun kaikki tajuaisivat sen että muutokseen tarvitaan meitä kaikkia. Vaikka ne teot olisi pieniä.

Täydet koneet

Tää on aika helppo ja muutenkin yleensä oon pessy vain täysiä koneellisia, mutta… Joskus sorrun pesemään vain esim. töihin menevät kamppeet ja siihen tuli nyt muutosta.

Vähennä tupakointia

Sen lisäksi että mä säästän satasia kuukaudessa, tämä on isoin asia tällä hetkellä mitä voin tehdä omalle terveydelleni. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun savuttomuutta kokeillaan, mutta ehkä se etten kiellä sitä kokonaan olisi tällä kertaa se ratkaisu? Päivä kerrallaan, mutta en nyt liian helposti anna periksi kuitenkaan. Pääasia ettei sitä pala päivässä askillista.

Kasvisruokaa enemmän

Tämän olen aika hyvin jo sisäistänyt näin parin kk ajan. En siis ole mikään himo lihansyöjä koskaan ollut, mutta ihan pelkästään kasvispohjaisia ruokia on harvemmin tullut tehtyä. Nykyään ne ovat automaattinen osa viikottaista ruokailua. Joskus jopa päivittäistä. Leivän päälle harvoin laitan enää lihaa ollenkaan.  Maito on vaihdettu kaurajuomaan jo varmaan puoli vuotta sitten ainakin kahvissa, Juustosta en kuitenkaan luovu.

Harkitse vieläkin enemmän

Tällä säästää jo paljon näin entisenä himoshoppailijana. Harkitsemisen tärkeyttä ei voi vähätellä ja asioiden priorisointi on auttanut myös itselläni tosi paljon.

Kierrätä

Vaatteet ja kaiken tavaran olen kierrättänyt aika hyvin yleensä, mutta roskien suhteen kierrätys on ollu pelkkä etäinen ajatus ja se oikeasti hävettää.  Toimiin on onneksi ryhdytty ja nyt jatkossa kiikutan kiltisti autolla muovijätteet sinne minne kuuluu.

Vältä lentämistä

En muutenkaan haikaile kauemmaksi, joten tää on aika helppo toteuttaa. Mutta lentäminen Suomen sisällä on silti joskus käynyt mielessä, mutta nykyään ihan ehdoton nounou.

Skippaa shampoopesu kerran viikossa

Oon kokeillut jo jonkin aikaa jättää välistä kerran viikossa shampoolla lätryyn ja pesen hiukset vaan pelkällä vedellä suihkussa. Tässä säästyy rahaa, päänahkaa ja vettä.

Leppoisaa päivää kaikille!

2 kommenttia

  1. Sonja kirjoitti:

    Kierrättäminen on kivaa. Kiinnostuin kierrätyksestä tämä vuoden puolella itse. Ensin aloitin ihan pahvin/kartongin ja paperin kierrätyksestä. Ja nyt oon täysin hurahtanut bokashiin. Se on siis biojätteiden kierrätystä. Lähtöisin Japanista. Eli siis biojätteet kerätään sellaiseen hanalliseen ämpäriin, jossa jäte fermentoituu em mikrobien kanssa. Kun ämpäri on täynnä..annetaan fermentoitua vielä vähintään 2vk ja sen jälkeen se laitetaan multaantumaan mullan sekaan. Biojäte multaantuu 2viikossa täydelliseksi mullaksi. Tässä siis tulee kierrätettyä biot, eikä kaupasta tarvii ostaa valmista multaa, jotka pakattu kauheisiin muovisäkkeihin. Lisäksi siitä bokashista saa lannoketta kasveille. Eli lannoitteitakaan ei tarvii ostaa. Ostoskassienkin ostoa pyrin välttämään ja käytän kestokasseja. Hedelmät ja kasvikset pakkaan mahdollisuuksien mukaan samoihin pusseihin.

  2. chandelierhomeblog kirjoitti:

    Heippa Sonja ja vähänkö heitit mielenkiintoisen jutun esille. En oo koskaan kuullut tuosta bokashista ja heti täytyy kysellä muutama kysymys lisää. Missä säilytät tätä sankkoa ? Jos ulkona niin eikö ole riski että houkuttelee rottia tai muita ikäviä. Rupesi kyllä kiinnostamaan. Oon kokenut kompostorin jotenkin ihan hirveän vaikeaksi kun yhtenä viikonloppuna googlettelin sen ominaisuuksista niin oli vaikka mitä juttuja mitä piti huomioida ja mitä ei saanut sinne työntää ja yms. Tämä sinun juttu kuulllostaa hyvältä.

    Mukava kun olet innostunut ekoilusta ja mä olen pikku hiljaa myös. Onneksi liian myöhäistä ei ole vielä ryhdistäytyä. Kaupoissa muuten on myynnissä spr kestopusseja hedelmille ja vihanneksille. Maksaa muutaman euron, tosin ei kovin iso ole mutta ihan ok.
    Viikonloppuja <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *