Hae
Chandelierhome

Minun kaunis ja kohtuullinen joulu

” Millainen on kaunis ja kohtuullinen joulusi? Kerro ideoita siihen, kuinka teet (vaikka ihan pieniäkin) kestäviä valintoja tunnelmasta tinkimättä. ”

Pitkästä aikaa blogihaasteen äärellä ja hommahan on niin että tämä on aihe jonka suhteen jokaisen kannattaisi pysähtyä miettimään oli blogia tai ei.  Tarkoitan nyt tietenkin ilmastonkriisiä ja sitä miten me kaikki pienillä valinnoilla pystytään edistämään kaikkien yhteistä hyvää.

Kauniin ja kohtuullisen joulun bloghaasteen antoi Modernisti Kodikkaan Kerttu ja lähdin tähän avoimin mielin.  Millaisia uusia asioita ja hyviä valintoja voisin tuoda muutenkin ei niin perinteiseen jouluuni ilman että siinä tingitään kuitenkaan tunnelmasta?

Hyväntekeväisyys, helppo ja tehokas tapa jakaa hyvää

Hyväntekeväisyys on ollut aina jollain tapaa elämässäni mukana, sellaisina pieninä, hyvinä tekoina arjessa. Muutamana kolikkona silloin tällöin keräykseen, vaatekasoina lähestyskirpparilla ja joskus olin säännöllisenä kk-lahjoittajana.

Päätettiin puolison kanssa ettei tänä vuonna osteta toisillemme mitään lahjoja, vaan annetaan sen sijaan se hyväntekeväisyyteen. Tästä voisi tehdä tavan.

Kohtuullinen joulupöytä

Tällaiselle herkkuperseelle joulupöydän notkuminen on aina ollut tärkeää. Mieluummin vähän liikaa kuin että loppuisi kesken ja enemmin överit kuin sellainen järkevä, kohtuullinen syöminen. Ai kauheeta.

Haluan kiinnittää huomiota muulloinkin siihen ettei mikään juhla ole syy sille että ruokahävikkiä tehdään ihan suotta. Kaikenlaista sorttia voi toki pöytään laittaa, kunhan sen tietää että ne tulee myös syötyä. Vatsa ja vaaka kiittää sitten seuraavana päivänä.

En ole mikään himo lihansyöjä koskaan ollut, mutta haluan vieläkin enemmän panostaa salaattiin ja ehkä maukkaat juustot riittävät ruokaisessa salaatissa, eikä niitä tarvitsisi erikseen enää ostella?

Ei turhia ostoksia

Olen yrittänyt pitää kaikki turhat hankinnat minimissä. Ainahan sitä kuitenkin jotain pientä kertyy ja joitakin koristeita koti kaipasi oikeasti kun huomasin ettei meillä ollut enää edes joulukoristeita niin paljon kun olin ehtinyt antaa entiset pois.

Joulukuusi meni vaihtoon ja tilalle hankittiin aikaa kestävä kuusi joka on myös käytännöllisempi kuin aikaisempi. Tarkoitus olisi että vuodesta toiseen nostan sen esille tyytyväisenä ja tarvetta vaihtaa kuusea ei enää olisi.

Krumeluuria joulua ei täällä nähty viime vuonna, enkä nytkään kaipaa paljoa ylimääräistä ympärilleni. Itseasiassa harkitsen vakavasti myös joulukuusen koristelua pelkästään valoilla, koska se on jotenkin niin yksinkertaisen kaunis sellaisenaan.

Sähkön käyttö

Meiltä löytyy jämäkkä leivinuuni jota mun pitäisi hyötykäyttää muutenkin ruuanlaitossa oikeasti.  Ne harvat laatikot ja muut lämpimät ruuat mitä tänä jouluna kotiin tehdään (ostetaan valmislaatikot) niin pitää muistaa lämmittää ehdottomasti puu-uunin kautta.

Sähkön käyttöä mietin myös jouluvaloissa ja niitä ei jätetä pitkiä aikoja palamaan. Valoisan aikaan vedetään kaikki piuhat irti seinästä.

Täällä nautitaan ihan huikeista vapaapäivistä, siis kuusi vapaata.  Eilen korkattiin pullo viiniä, suklaarasia ja wc:n remontti. Eikö kuullostakkin hyvältä?

Kuvat minusta: Sirpa Kananen

6 kommenttia

 1. Sisustusilona kirjoitti:

  Ihanan tunnelmallisia kuvia <3 Olen samaa mieltä kanssasi, ja juurikin tuo ilmastonmuutos on sellainen asia, ettei sitä voi sivuuttaa – edes jouluna. Tulee hyvä mielikin, kun saa tehdyksi ekologisesti kestäviä ja fiksuja valintoja.
  Lämpöistä joulutunnelmaa sinne!

  • chandelierhomeblog kirjoitti:

   Kiitoksia paljon <3

   Mukava kuulla että ekoteot ja niiden miettiminen saa kannustusta. Ja loppuunsa kun ei ole kyse isoista teoista joihin jokainen kykenisi omalla tavallaan. Mukavaa viikonalkua sinne myös.

 2. Marja kirjoitti:

  Hei, kyllä kai sun jouluvalosi ovat ledejä? Ei niitä tarvitse sytytellä ja sammutella, anna palaa niin toimit niin kuin kuuluu. Niihin voi tietenkin hommata myös ajastimet jolloin palavat silloin kun tarvitaan.
  Ilmastonmuutoksesta, takan ja puulämmitteisten uunien päästöt kannattaa myös selvittää.

  • chandelierhomeblog kirjoitti:

   Heippa Marja.

   Kaikki valot eivät ole ledejä. Pitäisi hankkia kunnolliset ledit kyllä ettei tarvitsisi kuumenemistakaan niin stressata. Ajastin kuullostaa hyvälle ehdotukselle myös koska kieltämättä välillä turhauttaa käydä laittamassa valoja päälle ja pois.

   Nyt en ihan ymmärrä mitä tarkoitat tuolla ilmastonmuutoksella ja puulämmitteisen uunin päästöllä? Se on meidän kodin lämmitysmuoto tällä hetkellä ilmalämpöpumpun lisäksi ja toki leivinuunin päästöihin voi myös omalla lämmitystekniikalla yms vaikuttaa. Mukavaa viikonjatkoa.

 3. Marja kirjoitti:

  Heippa ja huomenta,
  ilmastonmuutoksestahan tuossa edellä keskusteltiin, tarkoitin lähinnä tätä:
  https://yle.fi/uutiset/3-8840718 🙂
  ja muita vastaavia mielipiteitä. Toki tästäkin ollaan montaa mieltä mutta puun poltto (niin rakasta kuin se meille suomalaisille onkin) on myös saastuttavaa.
  Valaisimiin kannattaa tosiaankin kaikkiin vaihtaa led-polttimot ja hankkiutua kiiruumman vilkaa eroon halogen-polttimoista.
  Kuusen valoihin ja muihnkin voisit kenties aatella sitä kaukosäätimellä toimivaa ohjausta, muistaakseni kaukosäätimessä on 4 paikkaa ja näin voit ohjata kuusenvaloja ja vaikkapa pöytävalaisimia. Ei tarvitse kurkotella sytyttämään ja sammuttamaan.
  Ihanaista joulua ja toivotaan että joulumieli löytyy <3

  • chandelierhomeblog kirjoitti:

   Huomenta Marja.

   Ihan totta, suomalaiset rakastetaan puiden polttamista. Meillä on vanha talo jonka tärkein lämmitysmuoto on tuo varaava uuni ja tässä vaiheessa elämää ei ole mahdollisuus pohtia muita, ekologisempia lämmitysmuotoja. En missään vaiheessa tarkoittanut ylistää uunia lämmitysmuotona sen enempää vaan että sen sijaan että laittaisin ruuat sähköuuniin, voisin hyötykäyttää leivinuunia ruuanlaitossa joka on joka tapauksessa lämmin talvisin melkein aina.

   Kiitoksia, jospa se joulu sieltä löytyy <3 Tunnelmallista viikkoa sinne myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *